1. Print

    Terrassa acull la trobada anual del Cafè Ciutat

    17 març 2016

    La seu d’Alternativa 3 a Terrassa va acollir una nova edició de la reunió anual dels municipis participants al projecte “Cafè Ciutat”. Enguany aquesta trobada tenia una convidada força especial: Exolina Aldana, presidenta del Consell d’Administració de la seva cooperativa, Augusto César Sandino i vicepresidenta de la Central de cooperatives CECOCAFEN (Nicaragua).
    exolina
    La jornada va comptar també amb la xerrada de la Núria Camps, d’Avaluem, que portava per títol “Xarxa Cafè Ciutat per contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible.”

    Els principals temes de la trobada van girar al voltant de dos grans eixos: potenciar el treball de sensibilització o coneixement del projecte a les ciutats participants (actualment en són 11) i la idoneïtat d’incorporar les càpsul·les com a nou producte de venda del Cafè Ciutat, novetat que va ser molt ben acollida i que podria cristalitzar en breu.

    Pel que fa al primer eix, es va considerar indispensable donar a conèixer el projecte als nous regidors i regidores que han entrat als ajuntaments després de les eleccions de l’any 2015, alhora que intentar buscar aliances amb entitats locals que participin en la difusió del projecte. També s’acorda canviar el nom de “Projecte Cafè Ciutat” per “Xarxa Cafè Ciutat”.
    img_20160310_100834
    En quant a la incorporació de càpsul·les, s’acorda fer un packaging comú per a totes les poblacions, que es podria complementar amb algun distintiu particular de cada una de les ciutats participants, i es decideix donar una embranzida definitiva a la iniciativa com a aposta per arribar al màxim nombre de públic possible.

    La jornada va finalitzar amb una visita a la torradora de cafè d’Alternativa 3 i amb l’explicació del procés que fa el cafè des que arriba al magatzem com a materia primera fins que queda empaquetat.
    img_20160310_130638


  2. Print

    CINQUENA TROBADA “CAFÈ-CIUTAT” A SANT ADRIÀ

    21 març 2015

    img_4008L’onze de febrer d’ enguany es va celebrar l’anual trobada del Cafè Ciutat, aquesta vegada l’amfitrió és l’Ajuntament de Sant Adrià. Participen els Ajuntaments que tenen un “Cafè Ciutat” propi, la importadora del cafè de comerç Just Alternativa3, Ajuntaments interessats i que han donat els seus primers passos per tenir el Cafè Ciutat i l’entitat que porta la coordinació del projecte, la Fundació Grup Tercer Món Mataró.

    Tema important d’aquesta trobada era contrastar si hi ha hagut progressos dins les cooperatives cafeteres, o no, des del començament del projecte «Cafè Ciutat» l’any 2008 fins a l’actualitat.

    S’han constatat els principals aspectes positius:
    *S’ha enfortit el funcionament democràtic de les cooperatives
    * S’ha millorat el nivell d’alfabetització del conjunt de comunitats implicades
    * S’ha aconseguit l’escolarització d’infants en zones aïllades i amb pocs recursos
    * S’ha pogut allargar el temps de formació facilitant beques per a joves
    * S’ha promogut el truisme sostenible oferint rutes i visites a les mateixes plantacions de cafè i a les comunitats
    * S’ha treballat per recuperar la propietat de la terra que pertanyia als avantpassats
    * S’ha treballat per l’apoderament de les dones, millorant tant la formació com les oportunitats laborals i l’autoestima
    * S’han minimitzat els efectes de la contaminació per ús de pesticides o per mala gestió de residus.

    Ajuntaments: el que és important és que cada municipi pugui adaptar el lideratge del projecte a les potencialitats del territori. Si es pot treballar conjuntament amb entitats és perfecte i es pot arribar a més col·lectius, però no sempre és possible. D’altra banda, quan es lidera més directament des del mateix ajuntament també es pot veure com una oportunitat de fer sensibilització interna i promoure el concepte de compra pública ètica.

    Càpsules “Cafè Ciutat”
    Diferents municipis han tingut demanda de comerços de comptar amb càpsules “Cafè Ciutat” i així arribar a un mercat més ampli. Per aquest motiu, s’ha treballat amb Alernativa3 la possibilitat d’oferir aquest producte de forma complementària als actuals paquets de cafè.


  3. Print

    Presentació de la guia de bones pràctiques del cafè ciutat a Molins de Rei

    9 juliol 2014

    El cafè de Comerç Just de Molins de Rei és un dels protagonistes de la guia de les Bones Pràctiques de la Cooperació Catalana publicada al maig del 2014. En aquesta edició, la guia es dedica al cafè ciutat, als municipis, que com Molins de Rei, tenen un cafè propi de Comerç Just. La vila és un dels 8 municipis catalans, que tenen un cafè propi de comerç just, i a finals d’any s’hi sumarà Cerdanyola del Vallès.

    Presentació guia a la Federació Obrera

    Presentació guia a la Federació Obrera

    El dimarts 3 de juny, es va fer la presentació de la guia a la Federació Obrera, que és justament la imatge del cafè ciutat de Molins de Rei. L’acte va comptar amb representació del consistori municipal, l’alcalde, Joan Ramon Casals i la regidora de Cooperació, Jessica Revestido i de la Diputació de Barcelona,  Ramon Castellano i també amb Núria Camps, directore d’AVALUEM.

    Assistent llegint la guia de Bones Pràctiques

    Assistent llegint la guia de Bones Pràctiques

    La presidenta de l’Associació Comerç Just Molins, Rosa Maria Coso, va començar l’acte fent un repàs a la història de l’Associació Comerç Just, que va mantenir una botiga durant 12 anys a la Vila. Núria Camps va alabar la feina feta i especialment el projecte cafè ciutat de l’Associació, que va escollir el seu cafè i la imatge en un procés participatiu implicant la ciutadania. A més, va afirmar: “Sóc molt partidària de la cooperació municipal, de la participació des dels municipis a la solidaritat internacional, és un gran actiu pel país”. Per la seva banda, Joan Ramon Casals va expressar: “El Comerç Just intenta fer una societat millor. No és positiu que el productor sigui el menys beneficiat de la comercialització dels seus productes”.

    presentacio-guia-14

    A través del projecte Cafè-ciutat de l’entitat Alternativa 3 i la Diputació de Barcelona, Molins de Rei compta des de fa quatre anys amb un cafè propi de cultiu de Comerç Just amb barreja de grans de Costa Rica i Tanzània. Algunes de les persones responsables de les cooperatives que treballen en aquests dos països han visitat la vila en alguna ocasió. El cafè es ven actualment a la parada ‘Bo i Sa’ del Mercat Municipal, a la cansaladeria Elisa i al forn El Pont.


  4. Print

    La festa del Comerç Just a Molins defensa l’economia social

    La Festa del Comerç Just i la Banca Ètica va tornar a estar present a Molins de Rei el passat dissabte 17 de maig. L’entitat Comerç Just Molins de Rei va voler celebrar un any més aquesta festa, que es realitza durant el mes de maig a molts municipis catalans coincidint amb el dia Internacional del Comerç Just, el 10 de maig. Organitzada per SETEM, Alternativa 3, FETS, FIARE, Oxfam Intermón, Xarxa de Consum Solidari i Xarxa d’Economia Solidària, 31 municipis s’han sumat a aquesta 15ena edició, sota el títol ‘Desmarca’t! Hi ha alternatives’.

    Ballant amb el grup Ai l'as

    Ballant amb el grup Ai l'as

    Membres de l’entitat molinenca, instal·lats a la plaça del Mercat, van donar a tastar productes del comerç Just i van oferir el diari de la Festa. Els més petits van poder gaudir, a més, de l’espectacle d’animació infantil a càrrec del grup així com de jocs i tallers manuals.

    Festa del Comerç Just 2014 a la plaça del Mercat

    Festa del Comerç Just 2014 a la plaça del Mercat

    A dos quarts d’una, dues voluntàries de l’entitat van llegir el manifest conjunt de la Festa d’aquest any, que diu: Desmarca’t del model depredador actual que imposa unes regles de producció, comercialització, consum i vida indignes. Desmarca’t de les grans empreses que anestesien la consciència social amb etiquetes de moda mentre exploten els seus treballadors i treballadores”. El text destaca els bons resultats de l’economia sostenible, ja que la banca ètica creix un 60% anual, el Comerç Just assoleix els 30 milions d’euros en vendes i l’economia solidària està creant ocupació per a unes 200.000 persones.

    El grup de música Ai l'as

    El grup de música Ai l'as

    Comerç Just Molins de Rei va tancar la seva botiga de productes d’alimentació i artesania situada al mercat municipal, el 2011, i des de llavors ha seguit en actiu fent difusió dels principis d’aquest tipus de comerç, que treballa amb comunitats del Tercer Món, i els proporciona unes relaciones comercials més justes. Entre els principis s’hi troben una retribució digna pel treball de les persones productores, beneficis per les comunitats i el desenvolupament de capacitats per aconseguir la independència dels productors. A més, lluita contra l’explotació infantil, i aposta pel respecte al medi ambient i l’equitat de gènere.

    Taller de Comerç Just per infants

    Taller de Comerç Just per infants

    A través del projecte Cafè-ciutat de l’entitat Alternativa 3, Molins de Rei compta des de fa quatre anys amb un cafè propi de cultiu de Comerç Just amb un sabor escollit en un tast popular i una fotografia de la Federació Obrera com a imatge de la Vila, també triada a través de votacions. El cafè es ven actualment a la parada ‘Bo i Sa’ del Mercat Municipal, a la cansaladeria Elisa i al forn El Pont.

    091

    099

    115


  5. Print

    III TROBADA DE “CAFÈ CIUTAT” A MATARÓ

    26 febrer 2014
    III TROBADA A MATARÓ DE MUNICIPIS DEL PROJECTE “CAFÈ CIUTAT” AVUI A LA PEIXATERIA. Des de fa 3 anys la Diputació de Barcelona, els ajuntaments, socis locals (que fan la distribució del cafè ciutat) i alternativa3 (importadora de productes de Comerç Just) ens trobem per enfortir la nostra tasca de difondre el cafè de Comerç Just a les nostres ciutats. El primer Cafè Ciutat va ser Terrassa, després es van incorporar Mataró, Manresa, Sant Quirze, Molins, El Prat, Calella i Sant Adrià que fa només 2 mesos que està al mercat. En aquesta trobada hem pogut parlar de les activitats i experiències realitzades el 2013 i del futur i de totes les tasques i novetats que podríem incloure aquest any, de cara a donar més difusió al Cafè Ciutat, així com impulsar nous Cafès Ciutat a altres municipis.


Etiquetes