1. Print

    EL CAFÈ ARGENTONA AL SALÓ DE PEDRA

    17 octubre 2018

    faldo_gran_cafe_argentona
    El consistori d’Argentona ha fet una ‘Compra Pública Ètica’ per fer extensiu al municipi el consum de cafè de comerç just.
    El dilluns dia 8 d’octubre es va presentar al Saló de Pedra la iniciativa Cafè Argentona. Un projecte per fomentar el comerç just i el consum responsable de cafè al nostre municipi. La reunió anava dirigida principalment a establiments d’alimentació o restauradors interessats a conèixer aquest producte i distribuir-lo als seus clients. La presentació d’aquest acte va anar a càrrec de la Fundació Tercer Món de Mataró i el servei de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Argentona i en el qual van servir un tast per valorar la barreja que s’havia triat des del consistori. Val a dir que l’ajuntament ha fet una ‘Compra Pública Ètica’ per difondre a la ciutadania els valors que articulen el comerç just: la solidaritat i la cooperació.

    Una barreja equilibrada i solidària

    La barreja del Cafè Argentona comprèn aràbiga i robusta. Una barreja que prové de dues cooperatives diferents per trobar un equilibri en el gust. Una de les cooperatives és de Chiapas (Mèxic) i l’altra de Tanzània. Totes dues són organitzacions que promouen els drets dels treballadors/treballadores, la no explotació infantil, la igualtat entre homes i dones, i les seves condicions laborals dignes, entre altres. Aquesta iniciativa està apadrinada per l’ONG Mama Elo’s que centra la seva activitat a Tanzània on dóna acollida i assistència sanitària a les dones durant l’embaràs i el part. Cal mencionar que a Tanzània, les dones embarassades són un col·lectiu molt vulnerable i la seva mortalitat arriba al 50%.

    ‘Kagera Cooperative Union’ i ‘les Dones de Musa’

    Tenint en compte l’apadrinament per part de l’ONG radicada a Tanzània, el consistori va decidir apostar per una barreja en què s’inclogués cafè de la Cooperativa Kagera Cooperative Union (KCU) del mateix pais africà. Aquesta cooperativa agrupa cent mil persones camperoles de petits poblats que s’encarreguen de la distribució i venda del cafè a banda de donar suport tècnic i financer. L’altra part del Cafè Argentona la compon el cafè que prové de les Dones de Musa, de la Cooperativa La Selva de Chiapas. Un projecte d’apoderament de les dones, d’aprenentatge, intercanvi i participació en la comunitat.

    Cafè Argentona és el tretzè cafè ciutat de la província de Barcelona. Una manera d’atansar el consum responsable a la ciutadania amb un producte tan quotidià com és el cafè i que es tracta d’una de les begudes més globalitzades al món.

    20232127_10155033746302968_3409870337844247461_o1


  2. Print

    Terrassa acull la trobada anual del Cafè Ciutat

    17 març 2016

    La seu d’Alternativa 3 a Terrassa va acollir una nova edició de la reunió anual dels municipis participants al projecte “Cafè Ciutat”. Enguany aquesta trobada tenia una convidada força especial: Exolina Aldana, presidenta del Consell d’Administració de la seva cooperativa, Augusto César Sandino i vicepresidenta de la Central de cooperatives CECOCAFEN (Nicaragua).
    exolina
    La jornada va comptar també amb la xerrada de la Núria Camps, d’Avaluem, que portava per títol “Xarxa Cafè Ciutat per contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible.”

    Els principals temes de la trobada van girar al voltant de dos grans eixos: potenciar el treball de sensibilització o coneixement del projecte a les ciutats participants (actualment en són 11) i la idoneïtat d’incorporar les càpsul·les com a nou producte de venda del Cafè Ciutat, novetat que va ser molt ben acollida i que podria cristalitzar en breu.

    Pel que fa al primer eix, es va considerar indispensable donar a conèixer el projecte als nous regidors i regidores que han entrat als ajuntaments després de les eleccions de l’any 2015, alhora que intentar buscar aliances amb entitats locals que participin en la difusió del projecte. També s’acorda canviar el nom de “Projecte Cafè Ciutat” per “Xarxa Cafè Ciutat”.
    img_20160310_100834
    En quant a la incorporació de càpsul·les, s’acorda fer un packaging comú per a totes les poblacions, que es podria complementar amb algun distintiu particular de cada una de les ciutats participants, i es decideix donar una embranzida definitiva a la iniciativa com a aposta per arribar al màxim nombre de públic possible.

    La jornada va finalitzar amb una visita a la torradora de cafè d’Alternativa 3 i amb l’explicació del procés que fa el cafè des que arriba al magatzem com a materia primera fins que queda empaquetat.
    img_20160310_130638


  3. Print

    CAFÈ IGUALADA, L’ONZÈ CAFÈ CIUTAT

    9 octubre 2015

    La ciutat d’Igualada ja té el seu propi cafè de comerç just, és l’onzè Cafè Ciutat. En el marc de la Tardor Solidària el dissabte dia 3 d’octubre, la ciutadania va poder gaudir d’un tast d’aquest cafè que porta l‘intensitat del robusta de Tanzània i l’aroma delicat de l’aràbiga de Nicaragua.


  4. Print

    CAFÈ SANT ADRIÀ A LA FIRA D’ENTITATS DE SOLIDARITAT I COOPERACIÓ A SANT ADRIÀ DE BESÒS

    2 maig 2015

    El dissabte 18 d’abril va tenir lloc la Fira d’entitats de solidaritat i cooperació a la plaça de la Vila de Sant Adrià de Besòs, en el marc de les XVIII Jornades Solidàries, “Solidaritat és nom de dona”.

    El Cafè Sant Adrià va estar present durant tota la fira en un tenderol exclusivament per donar difusió, informació i tast del cafè.

    Aquest any els nois i noies del curs de vendes, oficina i atenció al públic del Programa de Formació i Inserció (PFI-PTT) de Sant Adrià, van ser els encarregats i encarregades de guarnir el tenderol i fer-lo vistós de forma que les persones que passaven s’acostessin, així com també, donar informació i tast del cafè. Els nois i les noies del curs han estat treballant durant aquest ultim mes al curs, els principis del comerç just i el que això comporta als i les treballadores de les cooperatives del sud.


  5. Print

    CINQUENA TROBADA “CAFÈ-CIUTAT” A SANT ADRIÀ

    21 març 2015

    img_4008L’onze de febrer d’ enguany es va celebrar l’anual trobada del Cafè Ciutat, aquesta vegada l’amfitrió és l’Ajuntament de Sant Adrià. Participen els Ajuntaments que tenen un “Cafè Ciutat” propi, la importadora del cafè de comerç Just Alternativa3, Ajuntaments interessats i que han donat els seus primers passos per tenir el Cafè Ciutat i l’entitat que porta la coordinació del projecte, la Fundació Grup Tercer Món Mataró.

    Tema important d’aquesta trobada era contrastar si hi ha hagut progressos dins les cooperatives cafeteres, o no, des del començament del projecte «Cafè Ciutat» l’any 2008 fins a l’actualitat.

    S’han constatat els principals aspectes positius:
    *S’ha enfortit el funcionament democràtic de les cooperatives
    * S’ha millorat el nivell d’alfabetització del conjunt de comunitats implicades
    * S’ha aconseguit l’escolarització d’infants en zones aïllades i amb pocs recursos
    * S’ha pogut allargar el temps de formació facilitant beques per a joves
    * S’ha promogut el truisme sostenible oferint rutes i visites a les mateixes plantacions de cafè i a les comunitats
    * S’ha treballat per recuperar la propietat de la terra que pertanyia als avantpassats
    * S’ha treballat per l’apoderament de les dones, millorant tant la formació com les oportunitats laborals i l’autoestima
    * S’han minimitzat els efectes de la contaminació per ús de pesticides o per mala gestió de residus.

    Ajuntaments: el que és important és que cada municipi pugui adaptar el lideratge del projecte a les potencialitats del territori. Si es pot treballar conjuntament amb entitats és perfecte i es pot arribar a més col·lectius, però no sempre és possible. D’altra banda, quan es lidera més directament des del mateix ajuntament també es pot veure com una oportunitat de fer sensibilització interna i promoure el concepte de compra pública ètica.

    Càpsules “Cafè Ciutat”
    Diferents municipis han tingut demanda de comerços de comptar amb càpsules “Cafè Ciutat” i així arribar a un mercat més ampli. Per aquest motiu, s’ha treballat amb Alernativa3 la possibilitat d’oferir aquest producte de forma complementària als actuals paquets de cafè.


Etiquetes