‘Sí que hi ha alternatives’, sota aquest lema positiu s’ha celebrat enguany a 30 municipis catalans la catorzena festa del Comerç Just i la Banca Ètica, organitzada per Setem i amb la participació d’altres organitzacions dedicades al comerç just, com Alternativa 3 o Intermon Oxfam.
L’Associació Comerç Just Molins de Rei es va sumar a la festa per dotzè any consecutiu. Durant el matí del dissabte 11 de maig, van dur a terme jocs per sensibilitzar als més petits sobre la importància d’unes relacions comercials més justes entre països i van donar a tastar el cafè de Molins de Rei. A dos quarts d’una del migdia, dues voluntàries del comerç just van llegir el manifest de la festa d’enguany que critica durament les empreses transnacionals i la violació als drets humans de milions de treballadors, però que acabava amb un missatge optimista: “Volem celebrar amb tu que existeix un Comerç Just, que genera intercanvis on totes les parts guanyen i que lluita contra la desigualtat. Celebrem que aquest comerç és possible gràcies a persones com tu, conscients de que darrere de cada producte hi ha persones que viuen de produir-lo i de vendre’l ”.
Ja fa gairebé dos anys que l’entitat va tancar la botiga de comerç just situada al Mercat Municipal, però Molins de Rei continua sent un dels vuit municipis catalans que col·labora amb el projecte cafè ciutat d’Alternativa 3, i que disposa del seu propi cafè de comerç just. L’aroma i la imatge del paquet de cafè de Molins de Rei –una fotografia de la Federació Obrera- van ser escollits de manera democràtica. Amb una barreja de cafè provinent de Costa Rica i Tanzània, el projecte és també una manera d’agermanar la Vila amb les cooperatives locals que cultiven la planta del cafè, ja són varies les visites que membres d’aquestes cooperatives han realitzat a Molins de Rei, la darrera durant la Fira de la Candelera del 2012: “És important que la gent de Molins de Rei conegui que tenim un cafè solidari i amb una imatge coneguda, triats popularment , i que amb un petit gest, pot contribuir a un consum més responsable”, afirma Rosa Maria Coso, presidenta de l’Associació.
Amb aquesta petita iniciativa, la Vila s’uneix a una altra manera de fer comerç internacional, a una alternativa real a les grans multinacionals: el Comerç Just. Actualment, el cafè de Molins de Rei es troba a la venta a la parada ‘Bo i Sa’ del Mercat Municipal, a la Carnisseria Elisa i al Forn del Pont.
Deixa un comentari