1. Print

    Presentació de la guia de bones pràctiques del cafè ciutat a Molins de Rei

    9 juliol 2014

    El cafè de Comerç Just de Molins de Rei és un dels protagonistes de la guia de les Bones Pràctiques de la Cooperació Catalana publicada al maig del 2014. En aquesta edició, la guia es dedica al cafè ciutat, als municipis, que com Molins de Rei, tenen un cafè propi de Comerç Just. La vila és un dels 8 municipis catalans, que tenen un cafè propi de comerç just, i a finals d’any s’hi sumarà Cerdanyola del Vallès.

    Presentació guia a la Federació Obrera

    Presentació guia a la Federació Obrera

    El dimarts 3 de juny, es va fer la presentació de la guia a la Federació Obrera, que és justament la imatge del cafè ciutat de Molins de Rei. L’acte va comptar amb representació del consistori municipal, l’alcalde, Joan Ramon Casals i la regidora de Cooperació, Jessica Revestido i de la Diputació de Barcelona,  Ramon Castellano i també amb Núria Camps, directore d’AVALUEM.

    Assistent llegint la guia de Bones Pràctiques

    Assistent llegint la guia de Bones Pràctiques

    La presidenta de l’Associació Comerç Just Molins, Rosa Maria Coso, va començar l’acte fent un repàs a la història de l’Associació Comerç Just, que va mantenir una botiga durant 12 anys a la Vila. Núria Camps va alabar la feina feta i especialment el projecte cafè ciutat de l’Associació, que va escollir el seu cafè i la imatge en un procés participatiu implicant la ciutadania. A més, va afirmar: “Sóc molt partidària de la cooperació municipal, de la participació des dels municipis a la solidaritat internacional, és un gran actiu pel país”. Per la seva banda, Joan Ramon Casals va expressar: “El Comerç Just intenta fer una societat millor. No és positiu que el productor sigui el menys beneficiat de la comercialització dels seus productes”.

    presentacio-guia-14

    A través del projecte Cafè-ciutat de l’entitat Alternativa 3 i la Diputació de Barcelona, Molins de Rei compta des de fa quatre anys amb un cafè propi de cultiu de Comerç Just amb barreja de grans de Costa Rica i Tanzània. Algunes de les persones responsables de les cooperatives que treballen en aquests dos països han visitat la vila en alguna ocasió. El cafè es ven actualment a la parada ‘Bo i Sa’ del Mercat Municipal, a la cansaladeria Elisa i al forn El Pont.


  2. Print

    La festa del Comerç Just a Molins defensa l’economia social

    La Festa del Comerç Just i la Banca Ètica va tornar a estar present a Molins de Rei el passat dissabte 17 de maig. L’entitat Comerç Just Molins de Rei va voler celebrar un any més aquesta festa, que es realitza durant el mes de maig a molts municipis catalans coincidint amb el dia Internacional del Comerç Just, el 10 de maig. Organitzada per SETEM, Alternativa 3, FETS, FIARE, Oxfam Intermón, Xarxa de Consum Solidari i Xarxa d’Economia Solidària, 31 municipis s’han sumat a aquesta 15ena edició, sota el títol ‘Desmarca’t! Hi ha alternatives’.

    Ballant amb el grup Ai l'as

    Ballant amb el grup Ai l'as

    Membres de l’entitat molinenca, instal·lats a la plaça del Mercat, van donar a tastar productes del comerç Just i van oferir el diari de la Festa. Els més petits van poder gaudir, a més, de l’espectacle d’animació infantil a càrrec del grup així com de jocs i tallers manuals.

    Festa del Comerç Just 2014 a la plaça del Mercat

    Festa del Comerç Just 2014 a la plaça del Mercat

    A dos quarts d’una, dues voluntàries de l’entitat van llegir el manifest conjunt de la Festa d’aquest any, que diu: Desmarca’t del model depredador actual que imposa unes regles de producció, comercialització, consum i vida indignes. Desmarca’t de les grans empreses que anestesien la consciència social amb etiquetes de moda mentre exploten els seus treballadors i treballadores”. El text destaca els bons resultats de l’economia sostenible, ja que la banca ètica creix un 60% anual, el Comerç Just assoleix els 30 milions d’euros en vendes i l’economia solidària està creant ocupació per a unes 200.000 persones.

    El grup de música Ai l'as

    El grup de música Ai l'as

    Comerç Just Molins de Rei va tancar la seva botiga de productes d’alimentació i artesania situada al mercat municipal, el 2011, i des de llavors ha seguit en actiu fent difusió dels principis d’aquest tipus de comerç, que treballa amb comunitats del Tercer Món, i els proporciona unes relaciones comercials més justes. Entre els principis s’hi troben una retribució digna pel treball de les persones productores, beneficis per les comunitats i el desenvolupament de capacitats per aconseguir la independència dels productors. A més, lluita contra l’explotació infantil, i aposta pel respecte al medi ambient i l’equitat de gènere.

    Taller de Comerç Just per infants

    Taller de Comerç Just per infants

    A través del projecte Cafè-ciutat de l’entitat Alternativa 3, Molins de Rei compta des de fa quatre anys amb un cafè propi de cultiu de Comerç Just amb un sabor escollit en un tast popular i una fotografia de la Federació Obrera com a imatge de la Vila, també triada a través de votacions. El cafè es ven actualment a la parada ‘Bo i Sa’ del Mercat Municipal, a la cansaladeria Elisa i al forn El Pont.

    091

    099

    115


  3. Print

    Presentació Bones Pràctiques: Cafè Ciutat- Municipis pel Comerç Just

    3 juliol 2014

    El dijous 26 de juny es va presentar a Cases d’en Puig la publicació “Cafè Ciutat- Municipis pel Comerç Just”, llibret editat dins de la colecció Bones Pràctiques de la Cooperació Catalana que publica AVALUEM- anàlisi i desenvolupament. A l’acte van assistir representants de les diferents entitats i organitzacions implicades en la campanya Cafè Ciutat, com la Diputació de Barcelona i Fundació Grup Tercer Món de Mataró, així com representants del Programa de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament del Prat i de Acsur-Las Segovias.

    Carme de Arolas, responsable de l’Espai de Concertació amb les Organitzacions de la Societat Civil de la Diputació de Barcelona, va destacar el paper dels ajuntaments i de les entitats com ONG’s i altres del tercer sector en el projecte de Cafè Ciutat, un projecte que té la característica de vincular a la ciutadania dels municipis catalans amb els productors de cafè del Sud a través d’un producte de consum diari com el cafè.

    Un treball conjunt que, com va assenyalar Rita Baumann de la Fundació Grup Tercer Món de Mataró, no seria possible sense la col·laboració solidària de les entitats ciutadanes i dels municipis adherits a aquesta campanya que ja porta en marxa des de l’any 2008.

    La implementació de la campanya del Cafè Ciutat a la nostra ciutat va començar a l’any 2010, quan a través d’un procés participatiu es va escollir el tipus de cafè i la imatge del paquet. La regidora de l’Ajuntament del Prat, Alba Bou, va realitzar un resum de les activitats de sensibilització sobre el cafè de comerç just més rellevants que es van dur a terme a la nostra ciutat. A més va subratllar la importància que totes les màquines de “vending” de cafè dels equipaments municipals subministren Cafè El Prat.

    El treball en xarxa del municipis també va ser un element clau per a la implementació i l’èxit de la campanya. Una bona pràctica de comerç just que, com va indicar Núria Camps, directora d’Avaluem, està ja en funcionament en vuit ciutats catalanes (Terrassa, Manresa, Mataró, Molins de Rei, Sant Quirze del Vallés, Calella, Sant Adriá del Besòs i El Prat de Llobregat) com a prova d’un esforç col•lectiu per promoure el comerç just i un consum responsable. Camps va destacar la iniciativa i voluntat per enfortir la cooperació municipal en un context en què la cooperació es veu fortament amenaçada per retallades pressupostàries i qüestionament de les competències dels municipis.

    Al final de l’acte, els assistents van poder degustar el nostre cafè de comerç just, el Cafè El Prat, un cafè procedent de dues cooperatives, una a Colòmbia, la Asociación de Productores Campesinos e Indígenas de la Sierra Nevada de Santa Marta, i l’altre a Tanzània, la Kagera Cooperative Union. La combinació de l’aràbica colombià i la robusta africà aporta un gran equilibri entre el sabor del robusta  i la intensitat de l’aroma de l’aràbica. Les dues cooperatives que recolza el Cafè El Prat són cooperatives de camperols que s’han organitzat de forma participativa per obtenir preus més justos per les seves collites, que els permetin millorar les seves condicions de vida i decidir el seu propi desenvolupament.

    Si vols saber més sobre el Cafè El Prat i el Cafè Ciutat, pots passar per la botiga del Racó del Món i et donarem un exemplar gratuït del llibre de Bones Pràctiques de la Cooperació Catalana sobre el  Cafè Ciutat.


Etiquetes